Klíma berendezés a meleg helyzetek kezelésére

Volt már valaki étterem konyhájában? Aki igen az tudja, hogy munkaidőben nem csak a kaja fő meg odabent, de a szakácsok is. A rengeteg sütő, a viszonylag zárt tértben megálló levegő, a sürgés forgásban amúgy is kimelegedő emberek, mind-mind elősegítik azt, hogy az éttermi konyhákat ne különböző hűvös helyekkel azonosítsuk. Húgom szakács így volt szerencsém nem egy étterem hátsó helységébe bepillantani. Lehet segíteni ezen a helyzeten? Teljes megoldást aligha találunk, de javítani tudunk a körülményeken, például egy jó klímával.

Egy pár napja épp home klíma véleményeket olvasgattam és akkor jött az ötlet. Miért ne lehetne beépíteni egy ilyen készüléket a konyhába is. Nyilván szükség lesz még szagelszívóra ezen felül is, és valószínűleg nem tudja majd teljesen kiküszöbölni a túlmelegedést, de valószínűleg kellemesebbé tudja tenni az időt odabent. Nem szeretek csak úgy a levegőbe beszélni (még a levegőről sem) ezért nézzük, mire alapozom fentebbi állításom.

Alapvetően a klíma gyorsabban hűti le a levegőt, mintha kinyitjuk az ablakot. Nyári melegben az ablak egyébként sem feltétlenül megoldás, hiszen lehet, hogy kintről is csak meleg áramlana be. Számolnunk kell még azzal is, hogy a legtöbb éttermi konyhában nincs ablak, vagy ha van is általában azok is kicsik és ritkák. A légkondinál ezzel szemben mi állíthatjuk be, hogy milyen hőmérsékletet szeretnénk, vagyis a kinti időjárástól függetlenül választhatjuk meg a számunkra, vagy szakácsaink számára ideális hőmérsékletet. Ezek a gépek ráadásul elég csendesek is, bár valószínűleg a konyhai zűrzavart nem harsogná túl még egy hangosabb fajta sem. Ráadásul távirányítóval sem kell bajlódni, mivel a mai gépek többségét már telefonunk vagy táblagépünk segítségével is irányíthatjuk. Persze ehhez kell wifi is. Ez még kényelmesebbé teszi a működtetést.

Kevesen tudják, de a jobb helyeken nem vagy nem csak a borokat hűtik be, hanem a borospoharakat is. Az igazi ínyencek számára ugyanis csak így lesz teljes a borozgatás élménye. Ehhez nem árt külön tároló helységet létrehozni a poharaknak, és nyilván gondoskodni kell a szoba folyamatos hűtéséről is. Ehhez szintén jól jöhet egy ilyen klíma.

Sok étterem működik szezonálisan, mondjuk egy vendéglátó ipari egység részeként. Az ilyen létesítmények van, hogy hónapokra használaton kívül kerülnek, ráadásul általában ez a téli hónapokban jellemző. Az ultramodern légkondik viszont képesek huzamosabb távollét esetén is stabilizálni a hőmérsékletet (nagyjából 7-8%C-on) amivel elejét vehetjük a fagyásból következő károknak, egy esetleges hideg tél alatt is.

Végiggondolva a dolgot egy étteremben sem csak a konyha van. Van bőven olyan helység is ahol időnként nem árt, ha nem hűtik a levegőt, hanem fűtik. A modern klímáknak hála ez sem probléma. A legtöbb mai gyártmány képes fűteni a levegőt még akkor is, ha odakint -14°C uralkodik.

Nem utolsó kérdés a fenntartási költség sem, de szerencsére ezen a téren is jól teljesítenek a mai eszközök. Egy-egy újabb darab segítségével 30%-al csökkenthetjük az energiafelhasználásunkat évente. Ez pedig nem jön rosszul, hiszen egy étterem konyhájában bőven elég más kellék lesz, ami zabálja az energiát. Az így megmaradt összeget akár további modernizálásra is használhatjuk, de ki is vehetjük, ha kedvünk tartja.

A klíma tehát nem csak a saját háztartásunkban jöhet jól, hanem egyéb más helyeken is, mint például egy étterem konyhája. Szakácsaink munkakörülményeinek jobbá tétele akár a hatékonyságukat is növelheti, ami hosszú távon még sikeresebb működéshez vezet. Hovatovább a gazdaságos energiafelhasználásával a környezetünket is óvjuk, ami szintén nem utolsó szempont. Azt kell, hogy mondjam, ha lesz egyszer étterem a tulajdonomban, én biztos rakatok majd a konyhába egy ilyen szerkezetet, sőt lehet, hogy néhány gép helyet kap a vendégtérben is, elvégre az ottani levegő hőmérsékletének szabályozása sem utolsó. Nagyban szolgálhatja a vendégek igényeinek kielégítését, és szintén elmondható, hogy univerzálisan igaz ez télen és nyáron is. Remélem sikerült pár jó ötletet adnom, és ha valaki esetleg kipróbálja a való életben is ezt, vagy már rég kipróbáltam és használja, akkor azoktól véleményeket szívesen fogadok.