Új állvány a konyhában? Miért is ne?

Ha egy étteremben dolgozol, akkor a konyha nem néhány edényből és pár alapanyagból áll, hiszen nem négy-öt főre kell főznöd. A nagyobb mennyiséget nehezebb is tárolni, hiszen ezek több helyet igényelnek. A főnök nehezen akart hinni nekem, és vészmadárnak nevezett, amikor azt mondtam, hogy a konyhában le kell cserélni a polcokat, mielőtt valami baleset történik. Javasoltam, hogy legyen inkább raktári állványrendszer a konyhában, az jobban bírja a strapát. Nem hitt nekem. Meg is lett a következménye.

Azt már sejthetitek, hogy mi is történt, és hogy végül nekem lett igazam, de ugorjunk vissza az erejére. Csak egy szokványos műszaknak indult, amikor özönlenek be a vendégek, mi pedig próbálunk minden igényt a lehető leggyorsabban és legjobb minőségben kiszolgálni. Ezzel nem is lett volna probléma, megszoktuk a hajtást, teljesen rendben volt, hogy ez a nap sem lesz éppen lightos. Mégis adódnak helyzetek, amikre nem számítunk. Kaptunk egy ellenőrzést. Nem volt előre bejelentve, mondjuk nem is nagyon aggódtunk, mert nem vagyunk egy trehány bagázs, és a hajtás mellett ügyelünk a higiéniára, a tisztaságra is. A termékek is rendben fel voltak címkézve, mindenen rajta volt a szavatossági idő, vehetnénk ezt akár úgyis, hogy ami a vendégek érdekeit szolgálja, az mind rendben volt. Mégis akadt egy kis bibi.

Gondolom kitaláltátok már, hogy a polcokkal és az állványokkal volt probléma. Ugyanis az nem felelt meg a szabványoknak, látszott rajtuk, hogy eléggé megviseltek már, és bármikor a nyakunkba szakadhat minden. Az ebből adódó leállás pedig komoly kieséssel járna, amit egy profitorientált étterem nem engedhet meg magának.

Kaptuk is pár nap múlva a szép papirost a problémáról, a főnök persze csak hümmögött, meg valami olyasmit motyogott, hogy hát igen, ezt ki akartuk már cserélni… Na persze. Ezután még kaptam is a fejmosást, hogy biztos én vonzottam ide az ellenőröket, holott tisztában van vele mindenki, hogy bármikor kaphatunk bejelentés nélküli ellenőrzést. Nyilvánvaló, hogy ilyenkor tudod a valódi arculatát mutatni a vendéglátó egységednek, ha előre tudod, hogy jönnek, simán ki tudod nyalni az egész helyet, mire érkeznek. Annak meg nincsen semmi értelme.

No de ami most lényeges, az az, hogy a főnök hosszas morgolódás után belátta, nekem volt igazam. Jobban átnéztük az ellenőrzés után kiállított határozatot, melyben leírták, mennyi időnk van változtatni a helyzeten. Mivel a főnök nem szeret semmit sem intézni, természetesen a nyakamba varrta ezt a nemes feladatot. Vagyis rám várt az, hogy keressek egy céget, amelyik foglalkozik polcokkal. Képzelhetitek, mennyire hálás voltam ezért. Szerencsémre egyik haverom szólt, hogy tud egy oldalt, ahol biztosan megtalálom a megoldást. Igaz, hogy raktári állványrendszerekről van szó, de hát az mit számít, a lényeg, hogy tartós legyen, és megfeleljen az előírásoknak!

Kértem, hogy mondjon többet erről, és elmesélte, hogy ő is csak a közelmúltban talált rá a RackingLog weboldalára. Neki saját cége van, és oda szeretett volna új polcrendszert, így nem csoda, ha ilyesmik után keresgélt.

Nem sokkal ezután rá is kerestem a RackingLog oldalára, és rájöttem, hogy tényleg jó helyen járok. Gyorsan ki tudtam igazodni az oldalon, és mivel tudtam, hogy a főnököt úgyis csak az érdekli, hogy mennyi az annyi, így őt teljesen kihagyva a kommunikációból, felvettem a céggel a kapcsolatot. Hamar tisztáztuk, hogy én egy raktári állványrendszer kapcsán keresem őket. Elmondtam, milyen paraméterekkel rendelkező helyre tervezem, de igazából többre nem is volt szükség, mert megbeszéltünk egy időpontot a felmérésre. Ez már annyira nem tetszett a főnöknek, mert azt jelentette, hogy egy kis időre korlátozva leszünk a munkavégzésben. Azt láttuk a legjobbnak, ha arra a napra zárva tartunk, hogy a RackingLog munkatársai nyugodtan el tudják végezni a felmérést.

A felmérés után nem sokkal megkaptuk a terveket az állványrendszerre, és az árajánlatot is. Érdekes módon a főnöknek nem is volt már ellenvetése, szerintem rájött, hogy még mindig kedvezőbb ez a kiadás, mint egy komolyabb büntetés. Viszonylag hamar legyártásra került az általunk elképzelt raktári állványrendszer, és bár a betelepítése újabb kiesést jelentett a főnök számára, inkább csöndben maradt. Mégis csak a biztonságosabb munkavégzést váltottuk ki azzal, hogy egy kis időt szántunk erre a műveletre.

Mivel ezek a raktári állványrendszerek, illetve a RackingLog minden terméke megfelel az ISO és TÜV szabványoknak, így az újabb ellenőrzésen sem volt már probléma.