A saját éttermem és panzióm, amin napelemes rendszer van

napelemes rendszerEgy álmom vált valóra, amikor végre meg tudtam venni azt a hatalmas éttermet az egyik kedvenc üdülőhelyemen, amit már kiskorom óta annyira imádtam. Sőt, ez nem csak egy étterem, hanem egy egész panzió, így aztán két legyet üthettem egy csapásra. Úgy gondoltam, hogy itt az ideje valami izgalmasba belevágni, és milyen jó, amikor az ember több lábon áll. Most már én is azok közé tartozom, akik egy panziót és éttermet is vezethet, persze azért segítséget kapok mellé, egyedül nehéz lenne ennyi mindent csinálni. De élvezem nagyon a pörgést.

A felújítás nagyon gyorsan ment, pedig én azt hittem, hogy legalább háromszor ennyi időbe fog telni, míg az egész helyet felújítjuk, de végül magunkat is megleptük. Úgy döntöttünk, hogy a tetőre napelem rendszer kerüljön, így végül aztán az is megoldódott, és a napelemes rendszer nagyon jól működik azóta is és meg vagyunk vele elégedve. A napelemes rendszer ötlete egyébként a férjemtől származott, ő mondta, hogy megérné belefektetni, úgyhogy végül én is utánanéztem, konzultáltam néhány szakemberrel is és most pedig már ott tartunk, hogy ott csillog a tetőn és napról napra egyre jobban örülök neki.

Hogy honnan jött az ötlet, hogy saját éttermem legyen? Kiskorom óta imádok főzni, de végül teljesen más pályát választottam, nem akartam szakácsként se cukrászként dolgozni, így ezekben a dolgokban csak otthon, a saját konyhámban élem ki magam. Legalább is, amikor van rá időm. De úgy gondoltam, hogy egy saját étterem az tényleg nagyon menő lehet, és a gondolat, hogy legyen egy saját éttermem nagyon tetszett. Évekig csak gondolkoztam rajta, nem mertem belevágni, mert féltem tőle, hogy mi van, ha nem fog összejönni. Aztán egyszer csak kaptam a hírt, hogy eladó ez a hely, és nem csak étteremről lenne szó, hanem egy panzióról is. Egyből odatelefonáltam, hogy megérdeklődjem, pontosan miről is van szó, nehogy aztán kiderüljön, hogy valaki félreértett valamit és nem is eladó a hely. Általában, amikor egy információ több emberen keresztül jut el valakihez, akkor előfordulhat, hogy nem a teljes valóság az, amit az illető megtudott. Így aztán elkerülve a félreértéseket, gondoltam, biztos, ami biztos, én is odatelefonálok.

Végül hosszas megbeszélések után a hely akkori tulajával, a szüleimmel, férjemmel és a legjobb barátnőmmel, úgy döntöttem, hogy belevágok a dologba, és megveszem a panziót és az éttermet. Mivel a felújítás is készen van már, a napelemes rendszer is a helyén van, már csak apróbb simítások hiányoznak és a hely ismét kinyitja az ajtaját. Mivel teljesen időben vagyunk, biztos vagyok benne, hogy a nyitási dátumot is tartani tudjuk, így minden telefonos foglalást el tudtam intézni, szóval a vendégek már alig várják, hogy jöhessenek, aminek én nagyon örülök.

Pár évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy egyszer majd lesz egy saját panzióm és egy éttermem, amit én vezethetek, és mellette még a saját munkámat is el tudom végezni. Remek érzés, hogy egyszerre több lábon állok és képes voltam elérni azt, amit már évek óta szerettem volna. Természetesen a többiek támogatásával nem sikerült volna, nagyon hálás is vagyok nekik.

Amikor kész lett a felújítás, a barátnőm anyukája érdeklődni kezdett a napelemes rendszer után. Foglalkoztatta őt is a kérdés, hiszen szeretett volna végre ő is egy megoldást találni a villanyszámlájának a csökkentésére. És bár tudott a napelemes rendszerekről, de nem tudta, hogyan is működik pontosan, hogyan zajlik a felszerelése, mennyi időbe telik és még sorolhatnám a kérdéseit. Szakmai kérdésekre nagyon én sem tudok válaszolni, az alap dolgokat tudom a napelemes rendszerekkel kapcsolatban. Elmondtam neki, amit tudok, hogyan jött az ötlet, aztán megadtam neki a telefonszámot, mert sokkal egyszerűbb, ha a szakemberekkel beszél és neki teszi fel a kérdéseit. Úgyhogy végül a legjobb barátnőm anyukája is napelemes rendszert fog felszereltetni a családi házukra, de valószínűleg csak jövőre. Ő is sokat dolgozik külföldön, és most úgy látja, hogy idén ez nem fog beleférni, mert állandóan utaznia kell egyik helyről a másikra, ha meg itthon van, akkor meg itthon van rengeteg munkája. De nem bánja, ő is szereti a munkáját.

Látszik tehát, hogy sokan tudnak a napelemes rendszerek használatáról, viszont a működésével nincsenek tisztában. De mégis nagyon sokan szeretnének a házukra napelemet, ami szerintem nagyon jó, mert legalább az elhatározás megvan, hogy szeretnének napelemes rendszerbe fektetni. Én nagyon jó befektetésnek gondolom, és nem bántam meg, hogy a napelemes rendszer mellett döntöttem.

Gondolkoztam rajta, hogy mivel nem sokára nyit a panzió és az étterem is azzal párhuzamosan, mikor menjünk nyaralni a férjemmel, de a sűrű időbeosztásunk miatt valószínűleg a nyaralásból inkább telelés lesz. Nem tudjuk még ezt is beiktatni, ami miatt én szomorú vagyok, mert nagyon elutaztam volna valahova, de a nyitásnál és a szezon kezdeténél szeretnék itt lenni és segíteni a személyzetnek mindenben, amiben lehet. Aztán, amikor már minden rendben megy, és a dolgok kezdenek a helyükre állni, akkor majd lehet szó lazításról.