Tanulni sosem késő.

 

apple-256262_1280Az emberek életében, sokszor adódnak olyan élethelyzetek, amik gyökeresen megváltoztatják a jövőképet. Lehet ez család állapotának megváltozása, esetleg munkahely váltás, vagy esetleg egészség állapotváltozás. Ami közös ilyenkor, az hogy döntéseket kell hoznunk, ami megváltoztatja a jövőnket. Ilyenkor nagy nyomás nehézkedik ránk, hiszen szeretnénk egy olyan felelős döntést hozni, ami mindenféleképpen pozitív számunkra, és a környezetünk számára. Ez minden esetben tudjuk, hogy stresszel, aggódással, és önbizalmunk megingásával járhat. Stresszelünk azért, hogy a döntésünk jó legyen, ne sérüljön a környezetünk, és minél hamarabb megoldódjon az adott probléma. Aggódunk, hogy ne okozzunk kárt, és ne hozzuk esetleg kellemetlen helyzetbe a szeretteinket, barátainkat. Önbizalmunkat csorbítjuk, esetenként elveszítjük, mivel nem tartjuk magunkat alkalmasnak arra, hogy ki másszunk az adott helyzetből. Sok esetben úgy érezzük, hogy látjuk a kiutat, de nem vagyunk képesek megtenni a hozzá szükséges lépéseket.

Önbizalom a legfontosabb.

Ne hagyjuk, hogy a gondok annyira reánk telepedjenek, hogy az önbizalmunk odavesszen. Amennyiben nem bízunk magunkban, mások sem fognak bennünk bizalmat érezni, és egyre nehezebbé tesszük a dolgunkat. Egyre jobban beleragadunk a reménytelenségbe, és onnan, egyre nehezebben fogunk kiszakadni. De ez már nem a körülmények hibája, hanem a mi gyengeségünké. Ezt nem engedhetjük meg.

Munkahely váltás, szemléletváltással.

Minden esetben ha munkahelyet kell váltanunk, megfogalmazódik bennünk az a kérdés, hogy merre induljunk el, és meg fogunk e tudni felelni egy új közegnek, illetve feladatnak. Vannak esetek mikor úgy döntünk, hogy a továbblépés lehetősége, az önfejlesztés eszközével tud pozitív eredményt hozni számunkra. Leggyakrabban ez a jó döntés, de talán ezt hozzuk meg a legnehezebben. Mindenféleképpen egy szemléletváltás szükséges, ami elindít minket ezen az úton. Meg kell vizsgálnunk a lehetőségeinket, és a céljainkat. A lehetőségek vizsgálatánál, mindig körbetekintően kell eljárnunk, mivel egy nagyon fontos szegmense a szemléletváltásnak. Sokszor nem is gondolunk arra, hogy vannak olyan lehetőségeink amik igen is egy minőségi váltást eredményezhetnek számunkra. Ilyen példának okáért, egy szakmai továbbképzés, vagy esetleg egy nyelvi képzés lehetősége.

Képzés, mint lehetőség.

Amennyiben a szakmai továbbképzés lehetősége felmerül, mindig mérjük fel a munkaerőpaci igényeket ami aktuálisan, de főként hosszabb távon az elhelyezkedésünket, és anyagi elvárásainkat ki tudja elégíteni. Vannak eseteke, mikor a szakmai továbbképzés mint lehetőség fennáll, de nem biztos, hogy az a megoldás, hiszen az iskola futamideje nagyon hosszú, és esetleg nem annyira kiszámítható, a munkaerőpiac igénye. Ebben az esetben, megoldást nyújt sok esetben egy angol nyelvtanfolyam.  Ezek a tanfolyamok eleve rövidebb időtartamúak, és ebből adódóan a munkaerőpiac igénye is kiszámíthatóbb. Ezen felül anyagiakban is költségkímélőbb, mint egy sok éves iskola. Arról nem is beszélve, hogy az adott munkakörünk is megmaradhat, ha esetleg nagyobb alternatívát tudunk biztosítani a jelenlegi munkáltatónk részére, az idegen nyelvtudásunk révén. Minél több nyelvet sajátítunk el, annál értékesebbek és eladhatóbbak leszünk a munkaerő piacon. Az egyre jobban export, import hatása alá kerülő iparágakban, elkerülhetetlen, a külföldi jelenlét. Ez napjaink törvényszerűsége. Aki tudja ezt követni, piacképes marad, mind az ipari harcok terén, mind pedig a munkaerőpiacon folytatott versengés színterén is. Ezért nem szabad elkapkodott döntéseket hozni, és ezért nem szabad félni az önmagunk képzését illetőleg. Tehát váratlan, de sok esetben a megszokottnak tünő élethelyzetünk során is álljunk meg néha egy önellenőrzésre, és tegyük meg a kellő intézkedéseket. Ne féljünk váltani, de főleg ne tartsunk az új lehetőségektől.