Új klímát vettünk az étterembe

Manapság rengeteg új étterem nyílik, és mindenkinek színvonalas üzletet kel vinnie, hogy a vendégek ne pártoljanak el tőle. Az egy dolog, hogy jó konyhát kell üzemeltetnie, finom ételeket kell felszolgálnia, amiért az emberek újra és újra visszatérnek. De emellett kellemes környezetet kell teremteni, ahol szívesen elidőznek, és minden vendéglős tudja, hogy minél többet van náluk a vendég, annál többet fog költeni. Ezért nagyon fontos a marasztaló berendezés, a kényelmes székek meg a pozitív hangulat.

Mi is ezért mindig igyekszünk fejleszteni valamit, múlt évben például új asztalokat vettünk, most meg elhatároztuk, hogy egy új klíma rendszert kell beszerelni. Persze eddig is volt klíma, de régebbi, nem túl hatékony, és mivel nem energiahatékony, elég magas az üzemeltetési költsége. Emiatt és más okok miatt is gondoltunk arra, hogy ideje lenne a kis éttermünket ilyen szempontból is korszerűsíteni.

Viszont ma már nagyon sokféle rendszer van nagyon sokféle funkcióval. Számomra nagyon nehéz volt eldönteni, milyen készüléket is kéne nekünk megvenni. Én mindig is a praktikus megoldások híve voltam, ezért amikor megláttam az újfajta multi split klíma rendszereket, ezek rögtön nagyon megtetszettek.

Egyik nagy előnyük ezeknek, hogy nemcsak hűtésre alkalmasak, hanem fűtésre is. Általában azt hinnénk, hogy a klíma ugyan alkalmas a fűtésre, de kicsi a hatásfoka, és amúgy sem igazán gazdaságos ezzel melegíteni. Ez talán a régi gépekre igaz volt, de ezek az új rendszerek már sokkal hatékonyabban tudnak fűteni, és nem is kell erre egy vagyont áldoznunk. Sőt, annyira hatékonyak, hogy akár az alap fűtési rendszert is ki lehet váltani vele. Vagy persze a kiegészítéseként is lehet használni.

Persze ezek az új klímák sokkal több funkcióval is rendelkeznek, be lehet állítani a hőfokot, amit a külső időjárástól függően is optimalizál a maga számára a készülék. Emellett rendelkeznek időzítővel, így pontosan akkor és annyi ideig fog fűteni vagy hűteni, amikor mi akarjuk.

Emellett ezek energiatakarékos rendszerek már, szóval sokkal gazdaságosabban üzemeltethetők, mint a régebbi rendszerek. Mivel egy étterem nyilván sokkal több energiát használ télen is meg nyáron is, mint egy átlagos családi ház, ezért nagyon fontos szempont, hogy a se a hűtésre, se a fűtésre ne menjenek el óriási összegek.

Mindezek az okok miatt választottam a multi split klímákat, ráadásul egy cégnél éppen multi klíma akció van. Fel is vettem velük a kapcsolatot, és alig várom, hogy tavasszal beépítsék az új rendszert.