Ezért szeretek időt hagyni az étkezésre

A mai rohanó világban nagyon sokan úgy esznek, hogy nem igazán szánnak időt az aktusra. Egyszerűen csak futtában bekapnak valamit, elmennek egy gyorsétterembe, vagy csak nassolnak valamit. Én azonban szeretem megadni a módját ennek is. A munkám szerencsére megenged egy 1 órás ebédszünetet, ami bőven elegendő arra, hogy normálisan leüljek és egyek egy jót. Általában a közeli étterembe szoktam beülni. A gyorsan elfogyasztott étel egészségtelen is, sokkal jobban terheli a szervezetünket, mint hinnénk. Ezért aztán én mindig kényelmesre veszem a dolgot, bár elkésni azért nem szoktam. Az étel mellé általában iszom is egy jót, persze szigorúan alkohol menteset, és olvasgatni is szoktam, ha egyedül vagyok. Ha van velem valaki, akkor jókat beszélgetünk. Szerencse, hogy ez a szokásom, különben múltkor biztos kihagytam volna azt az érdekes cikket, ami a magánnyomozókról szólt. Így is alig akadt meg rajta a szemem. A többi újság közül csak annyi lógott ki a cikkből, hogy három szót tudjak elolvasni, mégpedig a következő hármat: magánnyomozó, Budapest, árak. Ahogy tudatosult bennem a szavak jelentése, már vettem is elő az újságot, hogy jobban elolvassam. Valójában ez állta cikk tetején: Magánnyomozó Iroda Budapesten, árak személyre szabottan. Beleolvastam kicsit a cikkbe, de sajnos végigolvasásra már nem jutott időm. Hiába túl későn akadt meg a szemem rajta. Minden esetre feljegyeztem a cég nevét, hogy majd este jobban utána járjak a dolognak, az interneten.

Alig győztem kivárni este, hogy hazaérjek, és végre megnézhessem, hogy miket is csinál egy magánnyomozó a mai világban. Lehet, hogy kissé földtől elrugaszkodott a fantáziám, de valahogy úgy képzeltem el őket eddig, mint Poirot a regényekben és a filmekben. Olyankor van igazi hasznuk, amikor rájönnek arra, amire a hivatalos szervek nem képesek. Eléggé szeretem a krimiket, így azt hiszem érthető volt a lelkesedésem. Ahogy hazaértem már kapcsoltam is be a gépet és kerestem is rá a vállalkozásra. Nem is kellett csalódnom. Persze nyilván a valóságban nem úgy zajlanak a dolgok, mint az írok, meg a rendezők képzeletében, de azért a való élet sem kevésbé érdekes. Egy csomó olyan dolgot is végeznek ezek a szakemberek, amit nem is gondoltam volna.

Ott van például a beosztottak megbízhatóságának ellenőrzése. Álmomban sem jutott volna eszembe, hogy ilyesmire is fel lehet kérni egy magándetektívet, de a web oldalon talált leírásokból kiderült, hogy mégis. Sőt igazából elég komoly jelentősége lehet egy ilyen dolognak. A leg teátrálisabb feladat mégis a követéses figyelés. Valószínűleg ez sem teljesen úgy zajlik, mint ahogy elképzeli az ember, autós üldözéssel, meg hasonlókkal, de azért komoly erőfeszítés és teljesítmény lehet sikeresen nyomon követni a célpont minden cselekvését a nap 24 órájában. Nem véletlen, hogy azt írták róla, hogy az egyik legnehezebb és legköltségesebb feladat. Rengeteg anyagi erősforrás kell, és több ember, hiszen egyedül szinte teljesen kivitelezhetetlen egy ilyen misszió. Ráadásul kell valaki, aki lekoordinálja a dolgokat, és megszervezi az egész akciót. Ehhez pedig olyan emberre van szükség, aki kreatív, gyorsan gondolkozik, alkalmazkodik, jó helyzetfelismerő, jó problémamegoldó, és rengeteg tapasztalata van ilyen téren. Ráadásul a megbízás sikeressége azon is múlik, hogy a megszerzett információk megállják-e a helyüket a tárgyaláson. Ugyanis a detektívek által összeszedett adatoknak jogi értelemben véve is bizonyító erejűnek kell lennie. Ez pedig nem könnyű feladat.

Általánosabbnak számít talán a válópereknél való asszisztencia, amikor is valamelyik fél eltitkolt vagyona után kell kutakodni. Kissé izgalmasabb lehet, amikor még a válóper előtt kell az egyik fél félrelépéséről bizonyítékokat gyűjteni. Ilyenkor valószínűleg megfigyeléses követés is szerepet játszik a dologban, minden esetre érdekes lehet követni egy ember minden lépését.

Összességében nagyon megtetszett a tény, hogy a valóságban is kifejezetten érdekes dolgokat művelnek a magándetektívek, és nem csak kitaláció az egész. Remélem egyszer lesz még dolgom velük, bár azt is remélem, hogy nem lesz komoly ügy.