Vállalkozások számára is létezik állami napelem támogatás

Pár éve nyitottunk egy éttermet a férjemmel, amolyan családi vállalkozás gyanánt. Minden energiánkat ebbe fektettük, hogy meg tudjuk valósítani, most már nagyon jól is megy, szerencsére elég központi helyen van, és persze igyekszünk mindig a vendégek kedvére tenni. Sokféle étel megtalálható nálunk: magyaros, házias, olasz, mexikói vagy éppen francia különlegességek. Nemrég találtunk egy pályázatot, amire vállalkozások jelentkezhetnek és az elnyert összeget napelemekre vagy egyéb olyan eszközökre fordíthatják, amik fejlesztik az épület energiahatékonyságát. Van ennek a pályázatnak egy lakossági verziója is, amivel pedig magánszemélyeket, lakásszövetkezeteket és társasházakat támogatnak. A vállalkozásoknak szóló pályázat VEKOP néven érhető el a középmagyarországi régiókban, a többiben pedig GINOP néven, a teljes megnevezése “Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a középmagyarországi régióban kombinált hiteltermékkel”.

Ez a vállalkozásoknak szóló felhívás egy hitel és támogatás kombináció, ami minimum 1,5 millió és maximum 50 millió forint értékben hirdet vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes kamatozású kölcsönt a magyar vállalkozásoknak. Így segítik elő, hogy minél több régi vagy elavult épületet fel tudjunk újítani, energetikai szempontból korszerűsíteni. A korszerűsítési eszközökbe beletartoznak a fotovoltaikus rendszerek is, mint amilyen a napelem. Mi erre a pályázatra jelentkeztünk és sikeresen el is nyertük legnagyobb örömünkre. A napelempalyazatok.hu oldalon olvastuk, hogy létezik állami támogatás napelem rendszerre, úgyhogy őket kerestük meg a továbbiakkal is. Az oldalon egyébként is megtaláltunk minden hasznos információt, amit csak tudni kell a napelemekről, a pályázatról és az ezek körüli teendőkről. Innen tudtuk meg azt is, hogy mikre kell odafigyelni, amikor megbízunk egy céget a napelem telepítésével.

A professzionális kivitelezés ugyanis nagyon fontos, mert csak így lesz lehetséges a villanyszámla kinullázása. Ehhez alapos számítások kellenek, meg kell állapítani, hogy mekkora napelem-rendszer és mekkora inverter fog kelleni ahhoz, hogy fedezze az épület energiaigényét. A profi kivitelező ott kezdődik, hogy nem ígérget semmit addig, amíg nem látta az épületet, a tetőt élőben. Így az az első, hogy a kivitelező személyesen eljön felmérni a tetőszerkezetet és egy villamos mérnök segítségével egy beszélgetés során felméri az energiaigényünket, a fogyasztásunkat. Azt is fontos mérlegelni, hogy később esetleg tervezünk-e újításokat, például új klímaberendezést vagy hűtőt beszerezni, mert ezek miatt több lesz az áramfelhasználásunk. Utólag pedig nagyon körülményes bővíteni a napelem-rendszert, ugyanis ahhoz új inverter is kell, ami pedig a legköltségesebb dolog a rendszerben. Az inverter azért olyan fontos, mert a napelemek által termelt egyenáramot ő alakítja váltakozó árammá, amit fel tudunk használni az elektromos eszközeinkhez. Ha az inverternek túl kicsi a teljesítménye vagy nem működik, akkor az egészs emmit sem ér. Ezért dolgozik ez a cég nagyon előrelátóan, valamint a legjobb minpségű elemeket forgalmazzák csak.

Nagyon jól jött nekünk ez az állami támogatás napelem rendszerre, mert már működésbe is lépett az éttermünkön a napelem. Így nagyon sok rezsit megspórolunk és a környezetnek sem ártunk vele. A napelempalyazatok.hu-n keresztül tényleg egy nagyon megbízható céget ismertünk meg, a termékeik és a munkavégzésük kifogástalan.