A vps hosting témája két sajtdarab között

Egy sajtkóstolós, borozós baráti este segített engem ahhoz, hogy megoldjak egy régóta fennálló problémát. Endrééknél voltunk az előző hétvégén, és szeretünk mindig jókat enni, amikor összegyűlünk, Endréék pedig fél lábbal Svájcban élnek, és régóta be volt tervezve egy svájci sajtkóstoló este.

Endre programozó, és sokszor segített már nekem a szakmáját érintő kérdéseim kapcsán, ez most is így volt, két sajtdarab között kikérdeztem, amíg a csajok beszélgettek. Szüleim cégének a szervere olyan volt, mint egy ősrégi autó, egy időben nagyon jól szolgált, de ma már csoda, ha elindul.

Szóval szükség volt egy új szerverre, de nem akartam sajátot, a karbantartással nem akarnék többet vesződni, nem is kell nagy teljesítmény sem, szóval kikérdeztem Endrét ez ügyben, aki a problémám felvázolásakor azonnal kimondta, hogy hát akkor vps hosting kell neked. Hogy mi? – kérdeztem én.

Kiderült, hogy vannak hatalmas szerverek, amiknek a teljesítménye olyan nagy, hogy alig vannak kihasználva, ezért bérbe szokták adni a kapacitásuk egy részét, ezt hívják vps hostingnak. A vps azt jelenti, hogy virtual private server, tehát bérelsz magadnak egy saját szervert, ami nem egy különálló fizikai szerver, hanem csak egy nagyobb szerver virtuálisan leválasztott része. Adott is egy tippet, hogy hol béreljek ilyet, az ő cégük is tőlük bérel szervert, ez a Rackforest.  

Kinéztem szüleimnek egy megfelelő vps hosting szolgáltatást, és végre nyugdíjba lehetett küldeni az ősrégi szerverüket, amit az irodában használtak! És karbantartással se kell így többet foglalkozni.