A minőség záloga az argon gáz

Pincérként szerencsére sokszor kell átadnom egy-egy vendég dicséretét a szakácsoknak, és általában, munkatársi tiszteletből ezt nem is szoktam elmulasztani. Még egymás közt is, a munkahelyi csapatépítéseken szóba szokott kerülni, hogy mit kezdenénk egymás nélkül, és mennyire a másik munkájára vagyunk hagyatkozva. Érdekes módon, bár a konyhában dolgozók ezt nem szokták felhozni, múltkor mondták, hogy még ők is elég sok hálával tartoznak a beszállítóiknak vagy a boltoknak – számtalan dologgal, például ha nem megfelelő minőségű argon palackot használnának a csomagoláshoz, olcsóbbá tehetnék a saját munkájukat, de rosszabb minőséget érnének el.

A főzéshez ugyanis hozzátartozik az, hogy a megvásárolt termékek (legyen szó akár zöldségekről, akár húsokról) frissek legyenek, a lehető legjobban megőrizzék minőségüket. Ha ez nincs így, akkor még a legjobb szakács se fog tudni belőle jó főztet varázsolni: az egész étterem rá van hágy hagyatkozva olyan kérdésekre, minthogy milyen védőgázt használnak a csomagoláshoz.

Egy nagyon jó választás lehet például a megfelelő arányban alkalmazott argon, ami szinte már kémiailag ideális gázként működik, és nem lép reakcióba a különböző szerves anyagokkal, élelmiszerekkel. Ezért a legtöbb helynél, akikkel együtt dolgozunk, megkérdezzük, hogy milyen argont használnak, hogyan szerzik be azt, vagy hogyan biztosítják a tárolását.

Ezek a dolgok már önmagukban is meglepően sokat el tudnak árulni egy helyről, és annak a precizitásáról, pontosságáról. Az argon palack ugyanis bár nem olyan veszélyes, mint például egy Pb gázpalackkal, azért még mindig megköveteli a kellő figyelmet. Ez azt jelenti, hogy nem lehet ott tárolni, ahol akarod, hisz például egy kis, zárt helyiségben robbanás esetén komoly károkat okozhat. Ugyanígy védeni kell a fizikai behatásoktól, hisz a benne lévő túlnyomás miatt bármilyen ellenálló is a fala, fokozottan veszélyes lehet. Ezért annak a felmérése, hogy a beszállítóid hogyan bánnak egy ilyennel, hogyan szállítják, arról is sokat elmondhat, hogy mennyire veszik komolyan a munkájukat – olyan dolog ez, minthogy koszos helyről nem vásárolunk élelmet.

Szintén ugyanilyen fontos az, hogy honnan szerzik be: mennyire megbízható a hely, mennyire szakértők a dolgozóik. Nagyon jó jel lehet például az, ha argon palack mellett még sok már egyéb termékkel is kereskednek, hisz arról láthatod, hogy nem csak egyetlen profiljuk van, hanem valóban jobban értenek a szakmájukhoz. Itt lehet szó oxigén palackról, Pb palackról vagy acetilén palackról is, a lényeg, hogy ha már több dologgal találkozunk, akkor tudjuk, hogy nem egy egy profilú céggel dolgoznak együtt, hanem nagy eséllyel jó összetételű anyagokat vásárolnak.

Az, hogy van-e házhozszállítás, vagy nincs, az már a mi szempontunkból mindegy, mert mi konkrétan már nem foglalkozunk az argon palackokkal, csak szeretjük, hogyha az, akitől vásároljuk az élelmet, megfelelően jár el. Ha mi kibontunk valamit, akkor azt amúgy is mindig frissen felhasználjuk, nincs már értelme ismét elcsomagolnunk valamilyen védőgázzal, így argon palackot se kell vásárolnunk.

Legyen szó akár nagy cégről, akár kis, helyi termelőről, a leszállított élelmek csomagolását általában ellenőrizzük, és ha sérülést, az argon védőgáz szökését észleljük, akkor azt az alapanyagot már nem használjuk fel, őket pedig értesítjük. Így lehet csak biztosítani azt, hogy a főztünk mindig a legjobb minőségű legyen.

Még egy dolog, ami nagyon fontos számunkra: mivel az argon palackoknál is nagyon fontos a környezetvédelem, ezért előnyben részesítjük az olyan beszállítókat, akik erre figyelnek, és mondjuk az argon palack cseréjét részesítik előnyben az eldobás és új vásárlás helyett. Ez valószínűleg mindenkire igaz, hisz anyagi oldala is van annak, hogy nem vesszük meg sokszor ugyanazt a fém palackot. Különbség azonban mégis van aközött, hogy hogyan kezelik az egyes cég a veszélyes hulladékot, és itt mi mindig a legkorrektebbet akarjuk díjazni.

Ezért aztán, a szakácsok úgy érzik, hogyha nekik dicséretet adnak, azt tovább kéne osztani a beszállítóknak, vagy akár az argon palack gyártóknak is, hisz ők is mindig odateszik magukat, hogy a vendég elé kerülő főztünk a legjobb legyen.