A motor, amit városi ételszállításhoz találtak ki

Lassan öt éve, hogy enyém a város egyik legfelkapottabb mexikói étterme. Kezdetekben még csak 10 asztal volt a vendégtérben, és akkoriban néha alig volt egyszerre több mint két vendégem. De szerencsére jó hírem hamar szájról szájra terjedt, és már összesen harmic asztal fogadja az embereket egy sokkal nagyobb területen, kibővített nyitvatartási idően. Több vendéglátás díj lóg a falamon, és nemrég kiépítettük a házhozszállítás lehetőségét is.

Utóbbival őszintén szólva nem volt egyszerű dolgom. Sajnos sokszor fordult elő, hogy beállt a város, ezért a futárok nem értek oda időben a megadott helyre vagy a megnövekedett forgalomnak köszönhető késedelmek miatt az alkalmazottak átlépték a sebességkorlátozási határt, annak reményében, hogy így időt nyernek. Többféle szankciót vezettem be, ám rá kellett jönnöm, hogy azt a késést, amit a városlakók okoznak a dugóval, nem kérhetem számon a futároktól. Az viszont, hogy egyre több csekket kaptam a gyorshajtás miatt, sok álmatlan éjszakát okozott. Első megoldásként bevezettem, hogy nagy forgalomban nem szállítunk ki ételt, biztatva a vendégeket arra, hogy személyesen keressék fel inkább az éttermemet. Szerencsére a lakóknak ez nem okozott csalódást, viszont a gyorshajtásért kapott csekkek száma nem csökkent. Több megbeszélést hívtam össze, aminek keretein belül büntettem meg a futárokat, hiszen nem láttam értelmét, hogyha időben elindulnak, miért hajtanak ilyen gyorsan az utakon. Egy idő után ultimátumot kellett adnom, és megkérnem őket, hogy gondolkozzanak el a megoldáson.

Ezt a beszélgetést követően egyik reggel az egyik e-mailem a futárok koordinátorától a következő linket tartalmazta: 
motorjogositvany.com/kategoria/am-50-kobcenti
Ezen az oldalon pedig valóban a megoldás szerepelt egy 50 köbcentis motor formájában. Hiszen egy ilyen motor nem csak hogy könnyű és kicsi, hanem maximum 45 km/h sebességgel haladhat a forgalomban! A motorok beszerzése után már nem volt több gyorshajtásról szóló csekk a postaládában. Emellett a motor könnyen kezelhetősége miatt több kolléga kedvet kapott az addig rettegett házhozszállítástól. Így aztán a változatosságtól sokkal hatékonyabb lett a munkaerő! De akire a legbüszkébb vagyok, az a legfiatalabb diák kollégánk, aki ezen a nyáron a szakmai gyakorlatát töltötte nálunk pincérként. Tamás már az interjú alatt említette, hogy nagyon szeretné, hogy legyen lehetősége ételt is házhoz szállítani, viszont tájékoztatott arról, hogy nincs meg a jogosítványa. Javasoltam neki, hogy keressen rá a motorosjogositvany.com oldalon az AM kategóriájú jogosítványra, hiszen ahhoz nincs szükség bármilyen iskolai végzettségre, az egyetlen előírás, hogy olvasni, írni tudjon. Továbbá ezzel a jogosítvánnyal van lehetőség arra, hogy vezesse az 50 köbcentis motorjainkat. Tamás mire munkába állt, meg is szerezte a jogosítványát, és már az első napon kipróbálhatta a futárkodást a pincér pozíciója mellett. Elmondása alapján nagyon élvezte mind a munkát és a vezetést is, illetve a kollégákkal is jól kijött. De aminek a leginkább örült az a teljesen új motoros felszerelése, amit a friss jogosítványának köszönhetően kedvezményesen vásárolhatott az említett honlapon.

Tamásnak azóta már lejárt a szakmai gyakorlata, de többször látogatott vissza hozzánk a motorjával! Annyira megtetszett neki a vezetés, hogy a nálam töltött munkájából félrerakott zsebpénzéből ő is vásárolt egy 50 köbcentis motort. Sőt, legutóbb úgy búcsúzott el tőlem, hogyha sikeresen levizsgázott szeretne visszajönni az étterembe dolgozni a motorjával együtt.