Pizza, utazás, akciós téli gumi!

Olyan korban élünk, hogy nem kell már napokat, heteket, hónapokat utazni, ha az ember valami nem hazai ínyencségre vágyik. Elég csak kimozdulni az otthonunkból és már az első sarkon találhatunk egy török kebabost, a következőn pedig egy kínai étterem fogad minket. Szerencsések vagyunk, hogy gyomrunkat bármikor tudjuk a világ mindentájáról mindenféle finom falattal kényeztetni. Egyik barátom Csabi, annyira szeret enni és élvezi más kultúrák gasztronómiai ízutazásait, hogy bloggernek csapott fel és megosztja a világgal, hogy mit és hogyan tapasztal egy-egy kiadós lakomájánál. Írt már gyors kajáról, palacsintázókról, kézműves hamburgerekről, pizzázókról és fogásaikról. Általában összehasonlítja az éttermek közti ételeket és valamelyik mellet teszi le a voksát, amit érdemes kipróbálni, miután elolvasta az ember a cikket róla, mert biztos fantasztikus élményben lesz része a gyomrának!

Most azt tűzte ki célul Csaba, hogy azt a magyar pizzát, amit itthon olasznak adnak el, összehasonlítja az igazi olasz pizzával. Kis túrájára elhívott engem is, mert ha már nekiindul a nagyvilágnak, akkor az kocsival teszi és kell mellé még egy ember, hogy ne unatkozzon a hosszú út alatt. Természetesen örömmel csatlakoztam hozzá, de egy ekkora útra illik alaposan felkészülni, főleg úgy, hogy beiktatunk pár állomást Olaszország előtt. Bepakolunk hideget, meleget értem ez alatt az öltözetet és az elemózsiát is. Rengeteg chips került a táskába, mert nassolásból sosem elég!

Természetesen nem csak magunkat készítjük fel a nagy útra, hanem a gépjárművünket is. Novemberben, már várhatóak havazások így fontos, hogy az autónk az úton maradjon, ne végezzük egy árokban. Műszakilag rendben van minden, egyedül a gumik nyáriak. Ki tudja, milyen hegyi utak jöhetnek még és nem megfelelő abroncsokkal nem vághatunk neki. Hamar be kellett szereznünk egy készletet, ezért segítségül hívtuk mindenki legjobb barátját, ha gond adódik és megoldást keres rá, az internetet. A keresőbe be is írtuk, amire szükségünk van: akciós téli gumi. Volt miből válogatni és meg is találtuk a számunkra legszimpatikusabbat és a legjobb feltételekkel rendelkezőt! Könnyen kiválasztható méretek, segítőkész ügyfélszolgálat, gyors kiszállítás és a legtutibb, hogy eszméletlen jó áron jutunk hozzá az új gumikhoz. Nem is haboztunk, leadtuk a rendelést. Másnap meg is jött a kért szett. Hamar feldobtuk a járgányra és már úton is voltunk.

Minden a terv szerint haladt. Megnéztük az eltervezett állomásokat, rengeteget ismerkedtünk különféle emberekkel benzinkutakon, sőt az egyik pihenőnél olyan kiváló ételt szolgáltak fel, hogy rögtön született is róla egy cikk. Bárány bordát faltunk, de valami hihetetlenül finoman volt pácolva! A jóízű falatozás közben beszélgettünk egy kamionossal, akinek ez a törzshelye, azaz ha erre fele hozza a munka, akkor biztos, hogy betér die egy kiadós kajálásra és közben arról mesélt, hogy mennyire máshogy kezelik egyes országokban az utakat. Az egyik legkellemetlenebb észlelése az volt, amikor Ausztrián és Magyarországon is keresztül vezetett az útja, mennyire jól tette, hogy téli gumik voltak felszerelve a kamionjára. Az ok az volt, hogy az osztrákok nagyon szépen és igényesen takarítják az útjaikat, minden kis eldugott hegyi ösvény jól járható gépjárművel, de amikor áttért a magyar határon, utána életveszély volt. Szerinte egy hókotró se próbálta letolni a havat az útról. Egyszerűen annyira veszélyes, hogy hiába a téli gumi, egy tükör jeges úton az se segít, mert ugyan úgy csúszik rajta a kocsi, mint havon a szán. Téli hónapokban, Magyarországon keresztül, mindig kell számolnia plusz idővel. Az útviszonyok miatt nem lehet haladni.

Valóban érdekes következtetést lehet leszúrni a kamionos szavai után, a magyar útviszonyokra és a téli gumik jelentőségére. Szerencse, hogy remek akciós téli gumikat tudtunk beszerezni, amivel sikeresen elértük az olaszok földjét! Egy kis faluban próbáltuk ki a pizzát, hisz annál autentikusabbat nem nagyon ehetnénk, maximum, ha vacsorára beállítanánk egy családhoz.

A pizza isteni volt. Vékony tészta, friss paradicsomszósz. Nem is tudom már milyen feltét volt, mert a pizza lelke annyira megmaradt bennem, hogy máig könny csordul ki a szememből, ha rá gondolok. Három napot töltöttünk még kinn, mindennap ettünk valahol egy pizzát, de egyik se volt olyan jó, mint a legelső, vagy már csak hozzá szoktunk.

Hazatértünk szerencsésen, a gumik szponzorálták a biztos utat. Csabi azonnal megírta a cikkét, hogy a magyar pizza nyomába se érhet az olasznak, szóval, aki igazán oda van ezért az ételért, ha teheti, próbálja ki! Jó volt részt venni egy ilyen kis gasztronómiai utazásban, legközelebb is útra kelek, ha újabb összehasonlító küldetésre hív a barátom!