Felkészülés nélkül, nem teljes a nyár!

 

cylinders-569151_1280Öreg motorosok, tudják már, hogy a tél nem a henyélésre való. Ebben az időszakban, alapozzuk meg azt, hogy a nyáron semmi mással ne keljen foglalkozni, csak élvezni a széles utat. Ne a szereléssel teljen az a kevés idő, amikor a végre ki tudunk menni megrángatni a motorunk szarvát. Nincs is annál bosszantóbb, mint, hogy itt a jó idő és nem tudunk menni a barátainkkal motorozni, mindössze csak azért mert a motorunk nincs felkészítve erre. Ezért télen mindezt megtehetjük, kényelmesen, hogy az első pillanatban ahogy kitavaszodik, semmivel ne keljen törődnünk, csak röffentjük a gépsárkányt és élvezzük a motorozást.

Nézzük át alaposan, és lelkiismeretesen

Egy kell hogy a szemünk előtt lebegjen, miközben felmérjük a motorunk állapotát. Mégpedig az, hogy a motor a társunk, rá bízzuk az életünket. Ha gondosak vagyunk vele, meghálálja és vigyázni fog ránk, még akkor is ha néha el fog kapni minket a hév, és bizonyos határokat feszegetni fogunk vele. Kölcsönösen bíznunk kell egymásban, mert ha nem így van, az nem marad annyiban, és csak mi húzhatjuk a rövidebbet. Aprólékosan, centiméterről centiméterre át kell vizsgálnunk minden porcikáját. Ne legyünk felületesek, hisz előttünk az egész tél. Időnk van rá, és a motor nem csak akkor a miénk mikor ülünk rajta. A motort használni kell, és nem kihasználni! Mi sem szeretnénk ha ezt tennék velünk. Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy amikor letették ősszel a motort a garázsba, még kutya baja sem volt, és tavasszal mikor használni kezdik, sorra jönnek elő a hibák, és belerondítanak a várva várt motorozásunkba. Aztán lehet panaszkodni, meg sajnáltatni magunkat, hogy mennyire rosszul jártunk, mennyire rossz szériát fogtunk ki. Pedig csak a saját trehányságunkat bizonygatjuk ezzel.

A motorozás az életünk

Egy jó motoros sosem eshet ebbe a hibába. Az aki ezt nem így érzi, nem motoros, csak motor kerékpár használó. A motorozás az más. A motorozás egy életforma, ami szabadságot, szerelmet és tiszteletet ad. Szabadságot az utakon, szerelmet a motorunk felé, és tiszteletet a társaink iránt. Ezek adják meg azt amiért érdemes, és amiért erről nem mondunk le erről az életformáról.

A téli betárolás néhány alapvető türkje

Nagyon fontos, hogy télre letett motort, sosem hagyjunk áram alatt. Az akkumulátort, mindig szedjük ki, és ha van rá lehetőségünk, tegyük csepptöltésre. Ne nagy árammal töltsük, mert az élettartamának és kapacitásának romlásához vezet. Nagyon jó és biztonságos, speciális töltőkészülékeket lehet kapni, aránylag kevés pénzért. Ne sajnáljuk rá. Ami még legalább ilyen fontos, az hogy az üzemanyag rendszer, hibátlan legyen, ellenben a folyás, vagy esetleg a kipárolgás, komoly tűzveszélyt okozhat. Erre fokozottan figyeljünk. Ami még egy nagyon kényes kérdés, az pedig a gumik állapotának megőrzése. Kevesen foglalkoznak azzal a ténnyel, hogy ha egy motort letámasztunk egy fél évre, és nem mozdítjuk meg, akkor a teljes súlya, a kerekek egy adott pontjára nehezedik, és nagymértékben fennáll a gumik deformálódásának esélye. Tavasszal azt tapasztalva, hogy egy erős rázás lép fel egy bizonyos sebességnél. Ez nem csak balesetveszélyes, de sok más alkatrészt is tönkre vághat. Erre van megoldás, éspedig egy motoremelő. Ez nem egy hatalmas költség, de mind szerelésnél, mind pedig a tárolásnál hatalmas segítség. Aki ezekre az apróságnak tűnő dolgokra odafigyel, nagyon sok bosszúságtól megszabadul úgy hogy a felesleges költségeket elkerüli. De ami nem elhanyagolható, hogy a biztonság érdekében is elkerülhetetlen. Ezt a motorunk is meghálálja sokszorosan.